ANKARA / ÇANKAYA - Halide Edip Adıvar Ortaokulu

İSTİKLAL MARŞI´MIZIN KABULÜNÜN 97.YILDÖNÜMÜ

İstiklal Marşı´mızın Kabulünün  97. yıldönümü hazırlanan program çerçevesinde kutlandı.

2017-2018  EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI HALİDE EDİP ADIVAR ORTAOKULU

12 MART 2018 İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ PROGRAMI

Program Akışı

1.      Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan  Müzik öğretmeni Zekiye ARISOY sorumludur.

2.      Günün anlam ve önemi belirten konuşma Okul Müdürü Hikmet ATICI tarafından yapılacaktır.

3.      Mehmet Akif ERSOY’un İstiklal Marşı’nı yazması ile ilgili konuşma 6/C sınıfından Altay ALAN tarafından yapılacaktır.

4.      Arif Nihat ASYA’nın “Bayrak” şiiri 7/D sınıfından Bilgesu AKAY tarafından okunacaktır.

5.      Mehmet Akif ERSOY’un yazdığı şiirin Türkiye Büyük Millet Meclis’nde milli marş olarak  kabul edilmesiyle ilgili konuşmayı 6/E sınıfından Aleyna BAYRAKTAR tarafından yapılacaktır.

6.      Şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere Okul Müdürü Hikmet ATICI tarafından ödül verilecektir.

7.      Şiir yarışmasında 1.olan öğrencinin şiirini okuması.

8.      8. Sınıf öğrencileri tarafından İstiklal Marşı okunacaktır.

9.      Kapanış.

Genel Esaslar

1.Program sunumu Azra KARAGÖZ tarafından yapılacaktır.

2.      Program akışından Suhel YAVUZ sorumludur.

3.      Okul panolarının hazırlanmasından  Suhel YAVUZ ve Arzu PİRİÇ sorumludur.

4.      Tören alanının hazırlanmasından Suhel YAVUZ sorumludur.

5.      Şiir yarışmasından Türkçe öğretmenleri Arzu PİRİÇ ve Suhel YAVUZ sorumludur.

6.      Şiir okunmasından  Türkçe öğretmenleri Arzu PİRİÇ ve Suhel YAVUZ sorumludur.

7.      Sahne ses düzeninden  Müdür Yardımcısı Vefa Karatoprak sorumludur

8.      Tören alanının düzeninden Beden Eğitimi öğretmenleri sorumludur.

Okul Müdürü´nün Günün Anlam Ve Önemini Belirten Konuşması

Değerli Öğretmenlerim, Sevgili Çocuklar

Bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan istiklal Marşı, kuşku yok ki ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan mukaddes kavramlardır.

İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, “milli mücadele ruhunu” üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal savaşı, kuşku yok ki Türk ulusunun ölüm kalım harbi olmuştur. Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm hassasiyetiyle anlaşılır ve idrak edilir.

Bu kavramlar, o denli mühimdir ki, onlar olmadan adeta yaşamak imkânsızdır. İşte bu sebeplerden dolayı uluslar bunlar uğruna gerektiğinde ölümü bile göze alır. Zira bu kavramlar uğurlarına, binlerce hatta yüz binlerce insan şehit ve gazi olduğu içindir ki bunlara mukaddes bir anlam atfedilmiştir ve toplumlar bunları bu şekilde kabul etmiş ve yüreklerinde saklamışlardır.

Değerli gençler! Mazide yaşayan şanlı atalarımız, şehit dedelerimiz bize, bu güzel vatanı miras bıraktı. Bundan ötürü bizler de, gelecek kuşaklara bu kutsal emaneti en güzide bir şeklinde taşımak zorundayız. Unutmayınız ki, omuzlarınızda atinin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluğu taşımak ise öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Keza çalışmak ister, gayret ister ve yeri geldiğinde ise fedakârlık ister. Bu sebeple bizden sonraki kuşaklara güçlü ve refahın hakim olduğu bir memleket bırakmak ve atalarımızdan intikal eden mirası geleceğe emanet olarak aktarmak için, çok ana çok çalışmalıyız.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı’na da İstiklal Marş’ımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı hem Türk uslunu hem de Mustafa Kemal’i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir.

Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı’nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve bu güzel şiiri  başarıya ulaşmış bir millet adına İstiklal marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. TBMM üyelerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum.

Hikmet ATICI

Okul Müdürü